Wegańskie ciasto czekoladowe

Z kilku źródeł dotarła do mnie informacja, że dzisiaj jest Światowy Dzień Pocałunku. Pyszna okazja do zjedzenia czekoladowego ciasta, oczywiście po cmokaniu wszystkiego, co popadnie (jak przeczytałam na facebooku jeden całus to aż 8 straconych kalorii, więc można sięgnąć po drugi kawałek ciasta po 300 całusach).


Przepis na ciasto pochodzi z książki Nicoli Graimes „Kuchnia wegetariańska” (s. 227). Pełna nazwa „wegańskie ciasto czekoladowe z polewą klonową” (Vegan chocolate cake with maple drizzle) od razu wyjaśnia z czym mamy do czynienia, ale też zdradza, że gdzieś zniknęła w moim przypadku polewa. Ciasto jest dość suche, więc polewa z kremowego serka nie zaszkodzi. Mi się po prostu nie chciało przygotowywać „kremowego serka” samej (czyli zmiksować tofu z mlekiem sojowym). Nie zdradzę tajemnicy, jeżeli napiszę, że przepis pochodzi z rozdziału po wiele mówiącym tytułem „Pieczenie”. Zaletą ciasta jest to, że do przygotowania nie jest potrzebne mleko roślinne ani margaryna, sam przepis i smak ciasta kojarzył mi się z ciastem czekoladowym z bloga „Trochę inna cukiernia”, ale z drugiej strony nie mogłoby być zupełnie inaczej, jeżeli składniki są bardzo zbliżone, wiele więcej w temacie ciast czekoladowych tego typu nie można wymyślić. Na pewno można zjeść.
Nie wiem, dlaczego granulated sugar został przetłumaczony, jako cukier puder, chodzi o zwykły cukier. Magiczne są też przekształcenia ilości składników. Można zamienić na brązowy.
Przepis do znalezienia na google books (bo poza polskimi blogami, nie odnalazłam przepisów na blogach angielskojęzycznych).

Wegańskie ciasto czekoladowe

  • Ciasto:
    • 5 Łyżek oleju roślinnego
    • 1 ⅔ szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka sody do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • 3 Łyżki kakao
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 1 Łyżka octu spirytusowego
    • 1 szklanka wody
    • olej lub olej w sprayu do natłuszczenia formy
  • Polewa:
    • 6 Łyżek kremowego wegańskiego serka
    • ⅓ szklanki cukru pudru
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 1 Łyżka syropu klonowego

W jednej misce wymieszać przesiane wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie płynne składniki.
Przelać płynne składniki do sypkich i wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku 45-50 minut, lub aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na 5 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Wszystkie składniki polewy wymieszać razem i odstawić na 30 minut do lodówki.
Ostudzone ciasto pokroić na plastry, każdy z nich polać polewą.
12 porcji

Kaloryczność obliczona dla ciasta bez polewy.

Wegańskie ciasto czekoladowe

 

Advertisements

One thought on “Wegańskie ciasto czekoladowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s