Ziemniaki wolno gotowane i chutney z czerwonej cebuli

Dwa bardzo proste i smaczne przepisy – ziemniaki gotowane na patelni i chutney albo konfitura z czerwonej cebuli. Tym sposobem mam szansę przedstawić przepisy z dwóch różnych rozdziałów książki Kuchnia wegetariańska” Nicoli Graimes. Ziemniaki (Slow-cooked potates, w polskim wydaniu w książce s. 111) to przystawka smażona (już pisałam, czym jest naprawdę side dish) natomiast chutney z cebuli (Red onion chutney, w polskim wydaniu w książce s. 178) to potrawa gotowana. Konfitura z cebuli jest bardzo smaczna ale to ziemniaki są prawdziwą gwiazdą, przygotowywałam je co najmniej 5 razy po tym, jak spróbowałam ich po raz pierwszy i jestem pewna, że nie raz to powtórzę, tylko dodając świeżą sałatę.
We obu przepisach zmniejszyłam ilość tłuszczu, chociaż nadal jest sporo oliwy to kalorii jest mało. W przypadku ziemniaków 25 g masła i 3 łyżki oliwy → 1 łyżka a w przypadku chutney z cebuli 2 łyżki oliwy i 30 g masła → 1 łyżka oliwy.
Niestety przepisy nie istnieją w Internecie, podaję za google books.

Ziemniaki wolno gotowane i chutney z czerwonej cebuli

Ziemniaki wolno gotowane

Ilość płynu może wydawać się bardzo mała, jednak mi się udało przygotować to danie kilkakrotnie i ziemniaki się ugotowały. We wszystkich przypadkach, kroiłam je w robocie kuchennym.

  • 5 nitek szafranu
  • 100 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 650 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w cienkie plastry
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • sól i pieprz

Szafran namoczyć w bulionie. W tym czasie rozgrzać oliwę i smażyć na dużej patelni ziemniaki, aż się przyrumienią (3-4 minuty).
Ziemniaki rozłożyć na patelni tak by były w dwóch warstwach, zalać bulionem z szafranem, posypać czosnkiem, solą i pieprzem, przykryć i zmniejszyć nieco ogień. Doprowadzić do wrzenia.
Ziemniaki przykryć szczelnie papierem do pieczenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4 porcje (ale prawda jest taka, że zjedliśmy jako 2)

Ziemniaki wolno gotowane - kalorie

Chutney z czerwonej cebuli

Kupuję wegańskie wino w Marks&Spencer, co więcej najczęściej kupuję je w maleńkich buteleczkach, więc od razu zużywam całe opakowanie, ewentualne resztki zamrażam.

  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plastry
  • 50 g jasnego brązowego cukru
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Rozgrzać oliwę i dodać cebulę, częściowo przykryć i smażyć 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier i smażyć, często mieszając 15 minut, aż cukier się skarmelizuje.
Dodać wino i ocet, zwiększyć ogień i gotować 2 minut. Zmniejszyć ogień i gotować pod częściowym przykryciem 15 minut, aż całość zgęstnieje. Dodać sól i pieprz.
8 porcji

Chutney z czerwonej cebuli

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s