Makaron włoski z grzybkami

Nazwa tego dania może sugerować pewną przygodę, nic bardziej mylnego to po prostu makaron fabryczny (czyli nie domowy) zapiekany z pieczarkami. Przepis pochodzi z książki „Kosowska kuchnia jarska” (przepis numer 178b, strona 122), nieoczekiwanie znalazłam go także w Internecie.

Nie będę się za wiele rozpisywała, danie jest smaczne i łatwe do przygotowania. Dokonałam tylko trzech niewielkich zmian: 1 łyżka masła → 1 łyżeczka oliwy, śmietana → śmietana roślinna, zielenina → mieszanina natki i 1 łyżki świeżego tymianku. Na zdjęciu widać, że zapiekankę posypałam czymś – to bułka tarta panko, której używam zamiast parmezanu. Tak dla funu ;). Dobrze pasuje do prostej sałaty.

Makaron włoski z grzybkami

  • 200 g makaronu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 cebule, posiekane
  • 15 pieczarek, obranych i pokrojonych w kostkę o wielkości ok. 1 cm
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • ½ pęczka natki
  • 1 szklanka śmietany roślinnej
  • sól i pieprz

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić.

W czasie, kiedy makaron się gotuje, rozgrzać na patelni oliwę i smażyć cebulę około 5-7 minut, dodać pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody z grzybów.

Wymieszać makaron ze smażonymi pieczarkami, dodać śmietanę.
Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania.
Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

6 mniejszych porcji lub 4 duże
Kaloryczność obliczona dla 6 porcji

Makaron włoski z grzybkami - kaloryczność

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s