Kasza z owocami

Kasza z owocami, czyli kasza jaglana zapiekana z truskawkami, czyli legumina prosta prosto z książki „Kosowska kuchnia jarska” (przepis numer 276a, strona 183). Co mogę napisać o leguminach prostych? Że są bardzo pożywne „i wystarczają same przez się jako potrawy z odpowiednim uzupełnienie, a wymagają mniej zachodu w kuchni”, „nadają się do skromnych obiadów na potrawę główną, a mają zastosowanie szczególnie w oszczędnym gospodarstwie”. Wybór kaszy i owoców całkowicie przypadkowy z polecanych. „Mniej nadaje się jęczmienna, bo z cukrem twardnieje”.

Przepis był dla mnie trochę niejasny (stosunek wody do kaszy wynosił 1:1 a mleko było dodawane dopiero pod koniec gotowania, razem z masłem), więc nieco go uprościłam. Wydaje mi się, że bez szkody.

Przy takich upałach to bardziej propozycja na śniadanie niż na deser ;).

Kasza z owocami

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 4 szklanki pokrojonych truskawek
  • 3 goździki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru, jasnego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Kaszę gotować z wodą i mlekiem do miękkości (około 30 minut).
Dodać truskawki, goździki i dobrze wymieszać, przełożyć do formy do zapiekania.
Posypać wierzch cynamonem z cukrem i zapiekać 30 minut w 180°C.

6 porcji na śniadanie

Kasza z owocami - kaloryczność

Zainspiruj się kaszą! Desery z truskawkamiTruskawkowy zawrót głowy 2013

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s