Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane, pod francuską nazwą gallete lub bretońską krampouezhenn gwinizh du*, są bardzo popularne w Bretanii. Szybki internetowy research wykazał, iż nie jest tam przesadnie ciepło latem, bliskość Atlantyku swoje robi, i najwyższe średnie temperatury lipca to 24° C, czasami też pada*. Pogoda zupełnie jak dzisiejsza w Warszawie. A przepis też jak najbardziej pochodzi z polskiej książki kucharskiej, ale na wegetariańskie dania z całego świata, czyli „Przemytników na wakacjach” (s. 33).

Dokonałam drobnych weganizacji: mleko → mleko sojowe niesłodzone (koniecznie!); ser camembert → serek z nerkowców (przepis na taki serek umieściłam na bloxie dawno temu, ale można oczywiście wykorzystać jakikolwiek inny ser roślinny, ja też teraz przygotowuję go nieco inaczej, nie dodaję oleju i nie piekę).

Naleśniki gryczane

  • Ciasto:
    • 1 szklanka mąki gryczanej
    • ¼ szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka wody
    • ½ szklanki mleka
    • olej do smażenia / olej w sprayu
  • Nadzienie:
    • 3 obrane, ugotowane ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry
    • 200 g szpinaku
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka oliwy
    • ser z nerkowców
    • pomidory pokrojone w kostkę
    • sól
    • pieprz
    • sok z ctryny

Z podanych składników przygotować mikserem ciasto, w razie konieczności dodać nieco wody lub mąki. Odstawić na pół godziny.

W tym czasie na oliwie podsmażyć szpinak z czosnkiem, aż liście będą ugotowane. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni, ciasto powinno być cienko rozprowadzone.

Na gotowe naleśniki nałożyć nadzienie: serek z nerkowców, ziemniaki, uduszony szpinak i cząstki pomidorów. Dodać sól i pieprz.

4 porcje po 2 naleśniki

Kaloryczność policzona tylko dla naleśników bez dodatków (bo w końcu nie wiem jaki to będzie serek z nerkowców ;), z dodatkiem 1 łyżeczki oleju do smażenia.

Naleśniki gryczane - kaloryczność

* Te informacje pochodzą z Wikipedii i nie gwarantuję ich poprawności.

Zdjęcie też wyszło takie sobie.

Advertisements

6 thoughts on “Naleśniki gryczane

    • Co do nazwy to bardzo możliwe, ja musiałam uwierzyć wikipedi a jak wiadomo to zło!

      Ocean budzi we mnie trochę wewnętrznego Houellebecq, też bym chciała tak patrzeć na ocean ubrana w kurteczkę z kapturem! Ogólnie zazdrość!!!

      Odpowiedz
  1. Pysznie się prezentują, uwielbiam wyroby z mąki gryczanej! Wkradł się chyba błąd w spisie składników na naleśniki: 1 szklanka wody i 1/2 szklanki… tez wody? :D Ogółem chyba strasznie dużo nabiału jest w tych przepisach z książki, takie wrażenie odnoszę.

    Odpowiedz
    • Już skorygowane, dzięki!! :) Czyli 1 szklanka wody i 1/2 szklanki mleka roślinnego. Co do nabiału – to jest laktowegetariańska książka i jest kilka przepisów wegańskich, ale rzeczywiście nabiału jest dużo (większość łatwo zweganizować poza np parmezanem czy serem pleśniowym), chociaż mnie bardziej przeraża ilość oleju w rodzjau 1/3 szklanki, 1/2 szklanki oliwy, brrr

      Odpowiedz
  2. Poprzedniego bloga duzo lepiej czytalo sie w telefonie, ten ma szablon bardzo nieprzyjazny malym wyswietlaczom- a gotujac wg przepisu nie chce biegac do komputera. Blog super, mam nadzieje jednak, ze dopasuje sie do ery post-pc ;)

    Odpowiedz
    • Dzięki za komentarz! Ja nadal żyję w erze pc (wielokrotnie wzdycham że marzę o telefonie z endomondo i instagramem) – nie byłam w ogóle tego świadoma (i nawet nie pomyślałam o tym bo nie miałabym jak sprawdzić) jak szablon się prezentuje na urządzeniach mobilnych. Będę próbować metodą prób i błędów, może uda się zmienić szablon na bezbolesny dla wszystkich :)

      Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s