Vegan Lunch Box: Francja (ratatouille)

Pierwszy zestaw lunchowy przygotowany na podstawie wskazówek z „Vegan Lunchbox around the World” to zestaw francuski (s. 20) składający się z:

  • ratatouille
  • bagietki (autorka książki proponowała wymiennie ugotowane młode ziemniaki lub kawałek bagietki)
  • gruszki (w oryginale odmiany Cornice ale nawet nie wiem czy taka jest dostępna w Polsce a jeśli jest to pod jaką nazwą, jest więc gruszka-gruszka)
  • kawałka gorzkiej czekolady

Całość jest smaczna, sycąca i bardzo jesienna. Idealna na tą porę roku, szczególnie, jeżeli macie możliwość podgrzania lunchu w pracy.

Vegan lunchbox: ratatouille

Ratatouille

Nigdy nie jadłam oryginalnego francuskiego ratatouille, ale wyobrażam je sobie dość podobnie do autorki książki. W książce przepis zamieszczono na stronie, 101 choć każdy wypróbowany przepis na to danie będzie odpowiedni. W oryginalnym przepisie jako opcję podano możliwość dodania 1 puszki odsączonej fasoli. Nie zdecydowałam się na to, jak również odchudziłam ratatouille i zmniejszyłam ilość oliwy z 2 łyżek do 1 łyżeczki. Pomidory zamieniłam na pomidory w puszce.

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ papryki dowolnego koloru, pokrojonego w średnią kostkę
  • 1 duży fioletowy brokuł, pokrojony w średnią kostkę
  • 3 duże pomidory obrane i pokrojone w średnią kostkę (lub 1 puszka pokrojonych pomidorów)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 średnie cukinie pokrojone w 0,5 cm półplasterki
  • 1 puszka odsączonej fasoli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • ¼ szklanki natki, posiekanej

W garnku podgrzać oliwę, dodać cebulę I smażyć około 7 minut, aż cebula będzie miękka. Dodać czosnek i paprykę, zamieszać i smażyć 1 minutę.

Dodać bakłażana, pomidory, tymianek i bazylię, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut pod przykryciem.

Dodać cukinię (i fasolę), wymieszać i gotować pod przykryciem kolejne 10 do 15 minut lub aż cukinia będzie miękka.

Dodać sól i pieprz. Posypać natką przed podaniem.

4 duże porcje

Kaloryczność dla 1 porcji ratatouille

Ratatouille - kalroyczność

Kaloryczność dla 1 zestawu (1 porcja ratatouille, około 60-65 g bagietki, 1 gruszka, ⅛ tabliczki gorzkiej czekolady)

  Zestaw z ratatouille - kaloryczność

Advertisements

2 thoughts on “Vegan Lunch Box: Francja (ratatouille)

  1. Ratatuja swietnie nadaje sie do pracy. W lecie przynajmniej raz w tygodniu przygotowuje ja w tym celu. U mnie klasyczna. Zamiast brokula oczywiscie baklazan, ale profanuje oliwkami i kaparami.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s