„Poradnik dla zielonych rodziców” Reni Jusis, Magda Targosz

Nie wiem czy moje intencje i pomysły są czytelne, ale od kilku miesięcy skupiam się na książkach kucharskich przeznaczonych dla rodziców mniejszych lub większych dzieci (co oczywiście nie znaczy, że i sami dorośli pewnych korzyści z tych publikacji nie wyciągną). Było już coś dla nastolatków, będzie wkrótce dla studentów a na razie pora skupić się na mniejszych dzieciach. Nie ma tu zbyt dużego wyboru (chociaż mam „The Complete Idiot’s Guide to Vegan Eating For Kids” Dany Villamagna to przepisy w niej zawarte nie robią wrażenia i w większości nawiązują do Standard American Diet), ale powoli zmienia się to także na polskim rynku. Jedną z jaskółek była książka Carolin Mueller-Pawlak „Matka wegetarianka i jej dziecko” (polecam wam recenzję na blogu Śmierć kanapkom), ale jako, ze jest to publikacja z poprzedniego stulecia można mniemać, że wiele się w tej tematyce od 1999 roku zmieniło. I tutaj pojawia się druga jaskółka, czyli „Poradnik dla zielonych rodziców” Reni Jusis i Magdy Targosz (Mamania, Warszawa 2011, 298 s.).

Poradnik dla zielonych rodziców

Jak sam tytuł wskazuje nie jest to książka tylko i wyłącznie kucharska, ale syntetyczny przewodnik po różnych polach ekologicznego (choć niekoniecznie wegańskiego) rodzicielstwa. Myślę, że dla wielu osób tematyka poruszona w tej książce jest czymś absolutnie nowym, a jednocześnie czymś na tyle ciekawym, by sięgnęły po nią osoby nie posiadające dzieci (tak było w moim przypadku). Właściwie każdy temat podzielony jest na wywiad z osobą kompetentną w danym zakresie uzupełniony o krótkie praktyczne informacje. Same tematy podzielone są na cztery grupy, łatwo identyfikowane dzięki oznaczeniom prostymi graficznymi symbolami. Część pierwsza to „techniczne” porady dotyczące planowania porodu, jego przebiegu jak i karmienia piersią. Część druga dotyczy emocji (chociaż część porad dotyczących rodzicielstwa bliskości powinniśmy stosować na co dzień w relacjach z innymi) i komunikacji z dzieckiem, zarówno w sferze emocjonalnej jak i dzięki wykorzystaniu języka migowego dla dzieci tzw. bobomigi. Trzecia część dotyczy odżywiania i jej poświęcę nieco więcej miejsca. Natomiast część czwarta dotyczy szeroko pojętego ekologicznego stylu życia – są przepisy na eko-kosmetyki, eko-środki czystości i pomysły na zabawy i zabawki z recyclingu. Na samym końcu zamieszczono wykroje na pieluchy i nosidełka. Jak widać na niespełna 300 stronach poruszono bardzo wiele tematów i mam nadzieję, że chociażby ze względu na popularność Reni Jusis i jej regularne występy w Dzień Dobry TVN, dla wielu osób ta książka będzie impulsem do wprowadzenia zmian w swoim życiu a jednocześnie zachęci je do pogłębienia wiedzy w zakresach, które bardziej interesują, bo jak można się domyślić, w ograniczonej objętości nie można zmieścić wszystkiego i z pewnością autorki miały nie lada problem z wyselekcjonowaniem materiałów, które trafiły do książki.

W części poświęconej odżywianiu znalazły się dwa wywiady – jeden z profesorem Januszem Książykiem (byłym dyrektorem Centrum Zdrowia Dziecka), który w jednoznaczny sposób twiedzi, ze dieta roślinna jest tak samo zdrowa jak każda inna (a może nawet zdrowsza) na każdym etapie życia (juppi!), drugi z Joanną Mendecką, której przepisy zostały zamieszczone w kolejnym rozdziale. Przepisy są w 99% roślinne, jednak podana jest możliwość dodania jajek lub/i mięsa oraz masła klarowanego. Ich największą wadą są nieprecyzyjne proporcje oraz brak informacji dla jakich dzieci dane danie jest przeznaczone, o ilości i rozmiarze porcji, a także ilości składników odżywczych. Domyślam się, że w przypadku żywienia dzieci, szczególnie tych najmniejszych, to są naprawdę ważne informacje i byłoby wspaniale, gdyby zamieszczono do nich jakąś erratę ze wspomnianymi informacjami.  Druga wada, wynikająca już jednak bezpośrednio z ograniczonych rozmiarów książki, to niewielka ilość przepisów – zamieszczono po około 5 przepisów na każdy z posiłków w ciągu dnia. Ale nic straconego – wiele przepisów zaprezentowała Reni Jusis w DDTVN a kilka dodatkowych można znaleźć na stronie Joanny Mendeckiej. Przepisy bazują na kuchni domowej, ale wzbogaconej o egzotyczne przyprawy. Do tego wszystkiego dołączony jest krótki przewodnik dotyczący wprowadzania pokarmów w diecie niemowlęcia, czym jest zdrowa dieta , czym są produkty sezonowe i ekologiczne oraz jak oszczędzać, kupując i przygotowując zdrową żywność.

Podsumowując – tą książkę poleciłabym wszystkim, nie tylko rodzicom, naprawdę otwiera oczy na wiele kwestii, jednak osobom spragnionym tylko przepisów kulinarnych może ona nie wystarczyć (choć niewątpliwie jest krokiem w dobrym kierunku).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s