Twarożek migdałowy

W internecie krążą setki wersji tego przepisu. Najbardziej popularna to chyba to opublikowana w serwisie puszka.pl, ja zdecydowałam się na bardzo podobną, zamieszczoną w książce „Poradnik dla zielonych rodziców” (s. 183, jedna z propozycji śniadaniowych).Twarożek z migdałów

Przy przygotowaniu tego rodzaju twarożku dwie kwestie są kluczowe – odpowiednio mocny robot kuchenny, który poradzi sobie z przekształceniem twardych (pomimo namoczenia) migdałów lub orzechów na kremową pastę oraz dostęp do domowych ogórków kiszonych. Mam na myśli ogórki ukiszone, gdzie doszło do fermentacji mlekowej a nie takie dostępne w woreczkach w sklepach, gdzie zalewa składa się chyba w 90% z octu. Bakterie kwasu mlekowego czynią prawdziwe cuda i twarożek po kilkudziesięciu godzinach pobytu w lodówce zyskuje ciekawą, bardzo puszystą konsystencję. Niezbędny jest także czas – orzechy należy namoczyć odpowiednio wcześniej, warto więc wszystko zaplanować na kilka dni przed przewidywanym czasem przygotowywania twarożku.

Niestety ilość płynu potrzebnego do przygotowania takiego twarożku w dużej mierze zależy także od mocy i możliwości robota kuchennego.

Twarożek z migdałów

  • 1 szklanka migdałów bez skórki (blanszowanych)
  • 4 szklanki wody do namoczenia migdałów
  • 10 Łyżek soku (wody) z ogórków kiszonych

Migdały zalać wodą i pozostawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do namoczenia. Rano odcedzić. Przełożyć do robota kuchennego, dodać sok z ogórków i zmiksować wszystko na gładką masę.

Joanna Mendecka wiosną i latem poleca podawanie twarożku z kiełkami.

Reklamy

One thought on “Twarożek migdałowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s