Placek z daktylami

Pora zakończyć styl w dobrym stylu (mam taką nadzieję). Na tę okazję polecam prosty placek z daktylami. Rzecz rzeczywiście na bardzo wyjątkowe okazje – szokująca ilość tłuszczu (zamieniłam masło klarowane na wegańską margarynę Alsan ale to nadal cała kostka margaryny!) i koszty składników (daktyle, wegańska margaryna) powodują, że nie jest to danie na każdy dzień roku.

Przepis autorstwa Joanny Mendeckiej pochodzi z książki „Poradnik dla Zielonych Rodziców” Reni Jusis i Magdy Targosz, do zobaczenia na stronie Dzień Dobry TVN, w książce strona 187.

  • Ciasto
    • 2 szklanki płatków owsianych
    • 1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
    • 2 Łyżki słodu
    • 200 g margaryny wegańskiej
  • Nadzienie:
    • 3 szklanki daktyli pociętych na 0,5 cm paski
    • ¾ szklanki wody
    • 1 Łyżka soku z cytryny

Placek daktylowy

Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać (idealny do tego jest robot kuchenny).

Ciasto podzielić na 4 części – 3 częściami wyłożyć formę do pieczenia, 1 część owinąć folią spożywczą. Formę wyłożoną ciastem włożyć do lodówki, pozostałą porcję ciasta do zamrażarki.

Przygotować nadzienie – w niewielkim garnku zalać wodą daktyle i gotować pod przykryciem około 15 minut lub aż daktyle będą miękkie, co jakiś czas mieszając.

Masę daktylową pozostawić do ostygnięcia a następnie wymieszać z sokiem cytrynowym.

Masę daktylową wyłożyć na formę wyłożoną ciastem. Pozostałą część ciasta wyciągnąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.

Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

16 kawałków

Placek daktylowy kalorycznoś

Reklamy

6 thoughts on “Placek z daktylami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s