Tofu w sezamie

Istnieje wiele przepisów na tofu w sezamie (sama zamieszczałam podobny jakiś czas temu z przepisu Kingi Cintamani Błaszczyk-Wójcickiej). Przepis na to zaprezentowane na poniższym zdjęciu pochodzi z książki Rani Jusis i Magdy Targosz „Poradnik dla Zielonych Rodziców” (s. 186), a sam przepis jest autorstwa Joanny Mendeckiej. Przepis dostępny jest także na stronie DDTVN (i to z filmikiem).

W odróżnieniu od wspomnianego już przepisu Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, danie to przygotowane jest w absolutnie minimalistycznej wersji. To niestety też pewna wada, ciężko utrzymać sezam na kostkach tofu. Nie najbardziej fortunny jest sam opis przepisu – domyślam się, że chodzi o 1 kostkę tofu, czyli około 200 gramów (i tyle właśnie wykorzystałam). Nie do końca wiem jaką pojemność ma filiżanka, więc zdecydowałam się na ½ szklanki wrzątku.

Do smażenia wybrałam zamiast masła sklarowanego olej kokosowy, ale niestety, nie pokochałam oleju kokosowego – czułam się, jakby tofu było smażone na smalcu, a szkoda, bo takie połączenie tofu z sezamem jest wyjątkowo delikatne w smaku a nawet wyrafinowany. Polecam więc wybranie ulubionego oleju/tłuszczu do smażenia.

Na zdjęciu widać w tle mój ulubiony makaron z brokułami z przepisu z książki „Appettite for Reduction” (przepis dostępny tutaj). Te dwa dania doskonale się uzupełniają smakowo (i wartościami też).

tofu w sezamie

  • 1 kostka tofu naturalnego (ok. 200 g), pokrojona w kostki
  • Marynata
    • ½ szklanki wrzątku
    • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ¼ szklanki sezamu
  • olej do smażenia (2 Łyżki oleju kokosowego)

Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić do ostygnięcia.

Gdy marynata będzie chłodna zalać tofu i pozostawić je do marynowania na 30 minut, po czym odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej.

W tym czasie na płaski talerz wysypać sezam – obtaczać w nim tofu ze wszystkich stron.

Smażyć tofu na oleju ze wszystkich stron aż do przyrumienienia sezamu.

4 porcje

 

Tofu w sezamie - kalorczyność

Reklamy

5 thoughts on “Tofu w sezamie

    • Zdecydowania jakąs skrobia jest niezbędna, ja zazwyczaj używam skrobi kukurydzianej, bo jest trochę łatwiej dostępna ale następnym razem spróbuję z ararutem :) Dzięki za podpowiedź!

      Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s