Przysmak z ramen

Przysmak z ramen z dormitorium jakby dokładnie przetłumaczyć nazwę Dorm-Room Ramen Dleight (s. 134, Peta’s Vegan College Cookbook). Jeżeli nie możecie znaleźć wegańskiego azjatyckiego makaronu błyskawicznego to zdarzają się wegańskie „chińskie zupki” (choć często zawierają olej palmowy). Przysmak to po prostu makaron z przyprawami i wegańską margaryną (ja używam teraz Vitaquell, w każdym razie margaryny nie do pieczenia a do smarowania pieczywa) w dość swobodnych proporcjach – tu dostępny przepis oryginalny, poniżej moja wersja z niewielkim uszczegółowieniem ilości. Na zdjęciu widać dodatek soli ziołowej.

Przysmak z ramen

  • 1 opakowanie makaronu (lub jeden brykiet z dużego opakowania)
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka margaryny wegańskiej
  • ⅛ łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych

Wodę ugotować w czajniku lub mikrofali i zalać makaron – postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Ugotowany makaron odsączyć, wymieszać z pozostałymi składnikami.

1 porcja

Przysmak z ramen - kaloryczność

Advertisements

2 thoughts on “Przysmak z ramen

    • Tak, tak, wszystko je albo z mikroweli albo z puszki albo… obie opcje na raz ;) ale następna książka jaka się znajdzie na blogu to „Jedz i biegaj” Scotta Yurka, będzie zdrowo :)

      Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s