Meksykańska tofucznica

Przepis pod rozwagę w sobotni poranek po zbyt udanym piątkowym wieczorze (albo piątkowej nocy). Tofu jest bogate w białko, chipsy kukurydziane w węglowodany a pikantny pomidorowy smak spaja całość tej meksykańskiej tofucznicy a całość to tylko 4 składniki i kilka ruchów ręką, wliczając w to uruchomienie mikrofalówki (Morning in Mexico Scramble, s. 27, PETA’s Vegan College Cookbook, przepis dostępny tutaj). Oczywiście miałam wieczny dylemat czy salsa w tym przypadku oznacza posiekane świeże warzywa (salsa fresca) czy pomidorowy sos ze słoika. Ale raczej o to drugie ;).To był pierwszy raz kiedy przygotowałam tofucznicę w mikrofali i prawdopodobnie ostatni, chociaż kto wie? Może podczas kosmicznej misji mogłabym po coś takiego sięgnąć? Ale czy na ISS są mikrofalówki w ogóle?

Meksykanska tofucznica

  • 450 g tofu (2,5 opakowania tofu Polsoi), rozgniecionego widelcem
  • 3 szklanki chipsów z tortilli (naturalnych lub solonych), pokruszonych
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 2 szklanki sosu salsa

Tofu mikrofalować 4 minuty na wysokiej mocy. Dodać chipsy i suszoną cebulę, dobrze wymieszać i mikrofalować kolejne 2 minuty.

Dodać salsę, dobrze wymieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę.

3 porcje

a tofucznica - kaloryczność

 

Advertisements

2 thoughts on “Meksykańska tofucznica

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s