„Muessli” Heleny Rubinstein

Kolejny przepis z książki Zdrowa kuchnia” Aliny Dąbrowskiej, choć tak naprawdę przepis został przedrukowany z książki „Wenus z patelnią” Ireny Gumowskiej (to niejedyny przedruk w tej publikacji). „Sałatka piękności „muessli” – Heleny Rubinstein” na stronie 39, umieszczona dość zaskakująco w rozdziale „przystawki jarzynowe”, przepis dostępny także w Internecie np. na portalu Gazety Studenckiej, gdzie przytoczono wersję Ireny Gumowskiej „ze względu na urok stylu retro” w oryginalnej pisowni. Pozostawiono też uwagę obecną w „Zdrowej kuchni”:

„Luksusowe dodatki jak miód orzechy i śmietana tuczą”.

To zdanie zdradza, że przepis musiał przejść kilka zmian by znaleźć się na blogu – mleko zamieniłam na mleko ryżowe (Joya), miód na jasną melasę (choć lepszy byłby syrop klonowy lub słód daktylowy) a śmietanę na śmietanę sojową (Soyasun). Zamiast orzechów włoskich użyłam mielonych migdałów na które nie jestem uczulona, a płatki owsiane zamieniłam na płatki jaglane – niektóre płatki owsiane są bezglutenowe, ale większość nie.

„Muessli” Heleny Rubinstein

  • 3 Łyżki płatków owsianych lub jaglanych
  • 4 Łyżki gorącej wody
  • 4 Łyżki mleka roślinnego
  • 1 Łyżka syropu klonowego lub innego słodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 duże jabłko, starte na tarce
  • 1 Łyżka zmielonych migdałów
  • 1 łyżka śmietanki roślinnej

Płatki zalać gorącą wodą, gdy zmiękną dodać mleko, wymieszać.
Podawać z pozostałymi składnikami.
1 porcja

„Muessli” Heleny Rubinstein

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s