Pieczona owsianka z bananami i borówkami

Prawie dwa miesiące temu zamieściłam recenzję książkiSuper Natural Every Day” Heidi Swanson. Co może być zaskoczeniem już wtedy miałam przygotowane zdjęcia do przepisów, które chciałam zamieścić na blogu ale… ale robię to dopiero teraz.
Na sam początek propozycja śniadaniowa (raczej na weekend albo świąteczny dzień) z niedługo niedostępnymi borówkami – w książce na stronie 44 (Baked porridge – oats, bluberries, walnuts) oraz dostępna w serwisie epicurious.

Zapiekana owsianka

Nie obyło się bez weganizacji przepisu oryginalnego: mleko →mleko sojowe, jajko → 2 Łyżki skrobi kukurydzianej rozmieszane z 3 Łyżkami wody, masło → olej roślinny. Oraz dodatkowo zamieniłam płatki owsiane na jaglane, dzięki czemu danie jest bezglutenowe oraz orzechy włoskie na płatki kokosowe, na które nie jestem uczulona. Ale wyszło i było bardzo smaczne!

  • 200 g (2 szklanki) płatków owsianych lub jaglanych
  • 60 g ( ¼ szklanki) płatków kokosowych, stostowanych
  • 60 g ( ¼ szklanki) brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 475 ml (2 szklanki) mleka sojowego niesłodzonego lub naturalnego lub waniliowego
  • 2 Łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 ½ Łyżki wody
  • 1 ½ Łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 dojrzałe banany pokrojone w plasterki o grubości 1 cm
  • 185 g (1 ½ szklanki) borówek lub jagód

Zapiekana owsianka

Piekarnik rozgrzać do 190°C z blachą ustawioną w górnej ⅓ piekarnika.
Naczynie do zapiekania o bokach ok 20 cm natłuścić olejem lub olejem w sprayu.
W misce wymieszać płatki, połowę płatków kokosowych, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
W drugiej misce wymieszać mleko, wodę ze skrobią, olej i ekstrakt waniliowy.
Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć w jednej warszawie plastry banana a następnie ⅔ borówek.
Na owoce wysypać mieszaninę suchych składników i wolno zalać całość mieszaniną mokrych składników. Delikatnie potrząsnąć naczyniem, by płynne składniki dotarły do dna.
Posypać pozostałymi płatkami kokosowymi i borówkami.
Piec 35 do 45 minut. Przed podaniem odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
6 lub 12 porcji

Kaloryczność 1 z 6 porcji

Zapiekana owsianka - kaloryczność

Advertisements

One thought on “Pieczona owsianka z bananami i borówkami

  1. Dawno nic sobie nie piekłam na śniadanie, bo… po prostu mi się nie chce :D Miskuję koktajle, robię owsianki, kaszki, czasem nawet placki albo naleśniki. Muszę zrobić sobie znowu coś takiego, takie rzeczy potrafią być naprawdę pyszne, ale tak jak mówisz- w weekend raczej ;)

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s