Proste ciasto czekoladowe przygotowywane bez dodatku mleka roślinnego za to z octem, więc jest szansa, że wszystkie składniki będą w szafce i będzie je można przygotować na mijający właśnie Dzień Dziecka. Biorąc pod uwagę, że przepis pochodzi z książki dla raczej bardziej dojrzałych „Please don’t feed the bears!”, będą marzyły nie tylko dzieci. Przepisy na czekoladowe ciasta bez użycia jajek, masła i mleka mają długą historię, powszechnie znane są pod nazwą wacky cake.
Przepis w książce na stronie 112 (Chocolate Redemption Cake).
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 ½ szklanki pszennej mąki, typ 450
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 Łyżka soku z cytryny
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka zimnej wody
- Olej do wysmarowania formy
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Foremkę do ciasta (keksówka długości 15-20 cm) wysmarować olejem.
W dużej misce wymieszać składniki w kolejności, w której są podane.
Masę przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku 30 do 35 minut.
12 porcji
Mniam, uwielbiam takie ciacha!
wygląda jak jakiś murzynek :3 mmmm